Friday, October 17, 2014

Neuleista / On knitwear


Erään nimeltämainitsemattoman suomalaisen halpavaateketjun tarjouksessa kaikki neuleet maksavat 16,95€. Olen nähnyt kyseisen telkkarimainoksen ehkä kymmenisen kertaa, ja joka kerta se järkyttää. Liikkuvasta mainoskuvasta näkee, että neuleet ovat akryylia. Parin käyttäkerran jälkeen akryylineuleiden hihansuut ja neuleen alareuna alkavat nyppyyntyä. Sen jälkeen rinnus alkaa näyttää virttyneeltä ja halvalta. Neule pistetään kirpputorilla myyntiin eurolla tai kahdella. Sitä ei osta kukaan. 16,95€ on loppujen lopuksi aika kallis hinta neuleesta, jonka käyttökerrat lasketaan yhden käden sormilla.

Bongasin kirpputorilta upean, käsintehdyn villaneuleen. Tällä kyseisellä kirpputorilla on todella halvat hinnat - yksittäinen tavara ei juuri koskaan maksa viittä euroa enempää. Käsintehdyt neuleet ovat tervetullut poikkeus. Tämä neule maksoi 18 euroa. Kassalla myyjätäti oli ilahtunut siitä, etten pitänyt hintaa liian korkeana. Käänsimme neuleen ympäri, ja ihailimme työn laatua ja neulojan näkemää vaivaa. Kuinka montaa lankaa on pitänyt kuljettaa, kuinka tarkasti on pitänyt seurata neulejäljen edistymistä, kuinka paljon pelkät villalangat ovat maksaneet. 18 euroa ei ole hinta eikä mikään. Olisin maksanut kiltisti enemmänkin tästä upeasta taidonnäytteestä. Neuleen hihoissa ja olalla kulkee ukkojen ja joutsenten lisäksi luku 88. Jos se on neulojan jättämä merkki neulonta-ajasta, kenties vuodesta 1988, on tämä neule kestänyt käyttöä jo 26 vuotta. Siinä jäävät halvat akryylirytkyt hännille.


A Finnish fast-fashion retailer advertises all knitwear for 16,95€. I've seen the knitwear campaign commercial on TV perhaps ten times, and every time it shocks me. You can tell from the moving image that the knitwear is all acrylic. After two wears, the cuffs and the hem will start to pill. After a few more wears, the overall look of the knit looks cheap and all worn-out. It will likely be dumped at a flea market, and no one will buy it for a single euro. In the end, that 16,95€ price tag is a little hefty, considering price per wear.

I found this awesome, handmade wool sweater at the flea market the other day. The prices tend to be very low at this particular flea market, and nothing really costs more than, say, 5 euros. Handmade knitwear is the exception to the rule. This sweater cost 18 euros. The sales assistant seemed visibly happy that I didn't complain about the price. Together we turned the sweater inside out and admired the knitter's skills. How intricately woven the patterns were, how much work it would have taken to carry the yarn, how expensive all the different color yarns must have been. I happily paid 18 euros, and would have paid more. If you look carefully, you'll notice that one of the ornaments, right where the sleeves attach to the main body of the sweater, is the number 88. If it corresponds to the year 1988 when the sweater was perhaps made, this sweater has lasted for 26 years. Cheap acrylic can't do that. 

2 comments:

  1. Niin hieno!!! Kalpenen ajatuksesta että tuon on joku omin kätösin väkertänyt.. Ja juu, näen itse joka päivä sen kuinka niitä kahden euron akryyleja ei kukaan osta. Tai sitten ostaa, joku sellainen joka ei tiedä akryylin olevan keinokuitua, tai että neuleen kuuluisi lämmittää tai näyttää kauniilta ja nukattomalta..

    ReplyDelete
  2. Apua! Maailman hianoin! Mulla on ihan JARKYTTAVA neule-addiktio. Semmoinen missa hadin tuskin saan estettya itseani ostamasta jokaikista nakemaani islantilais-norjalaista tai irlantilais-skottilaista, tai muuten vaan kivaa neuletta. Siis, oikeesti, ensimuistumalta kaapissa on 4 tai 5 irkkuneuletta ja 4-5 scandia. Ja sitten ne muut, sekalaiset. Huh-huh…

    Tekoneuleita on tasan yksi. Se on seitkyluvun kirkkaan keltainen kutiseva ja hikiseva pitsineuletakki jota mies vihaa, mutta jolla on mulle ihan himmee nostalgia-arvo. Se on naes ensimmainen keltainen vaate jota aikuisialla kaytin. Muuten akryylit ja henkkamaukat, ei kiitos. Yok.

    ReplyDelete